Gezonde hoeveelheid stress?

Stress kent een gezonde en een ongezonde functie.
Gezonde stress helpt je bij het uitvoeren van een taak of adequaat te reageren in een situatie. Gezonde stress maakt dat je beter presteert omdat je wakker en alert bent. Het maakt ook dat je in gevaarlijke situaties adequaat reageert. Je vlucht, vecht of bevriest. Als de situatie voorbij is neemt de stress weer af en keert je lichaam terug in de ‘normaal stand’.
Als je opgroeit onder stressvolle omstandigheden, beïnvloedt dat je vermogen om met stress om te gaan. Als volwassene blijf je de wereld als onveiliger ervaren dan zij die in een veilige omgeving zijn opgegroeid. Je beoordeelt situaties bijvoorbeeld sneller als gevaarlijk of voelt meer spanning bij een bepaalde gezichtsuitdrukking dan gemiddeld. Je ervaart dus meer en vaker stress.
Niet zo vreemd eigenlijk, je hersenen hebben dit al vroeg geleerd en die geheugensporen treden bij bepaalde triggers in werking.
Lastig als het ineens op je werk of in een sociale situatie de kop opsteekt en je niet weet waarom je die spanning ervaart en hoe je hiermee kunt omgaan.
Bekijk het filmpje over onderzoek naar littekens in onze hersenen.

http://www.wetenschap24.nl/videos/fast-facts/2012/breinlittekens-bernet-elzinga.html

Ervaar je zelf ook veel spanning en stress in en wil je die reduceren?
Belemmert spanning jou in het zetten van de volgende stap in je werk?
Neem dan hier contact op. Ik help je graag!

Artikel kopiëren of onderdelen gebruiken? Dan graag met bronvermelding, dankjewel!

Share